10 maart 2019 workshop - Lente

De herfst belichaamt de kracht van een samentrekkende tijd en naar binnen gaan.
De lente van een uitbreidende tijd, van doorbreken en vermenigvuldigen. Beweging dringt naar de oppervlakte en barst door de opsluiting van de winter naar buiten. De opwinding bouwt zich op terwijl het leven ontwaakt.
De ene dag lijkt alles nog dor en levenloos, de volgende dag vallen warme zonnestralen op takken en knoppen. Deze ontluikende activiteit wakkert ook wanordelijke gevoelens aan. De verandering was verwacht maar is toch onvoorspelbaar. We weten dat het het lente zal worden, maar niet precies wanneer. Het afwachten doet de spanning toe nemen en ook de belofte van ontlading.

De lever energie is met het voorjaar verbonden. Net zoals de lente het laten groeien van de krokussen en knoppen stimuleert, zo stuwt de lever energie het bloed en de Qi door ons lichaam.
Het vrij komen van de sterke Yange energie is nodig omdat deze stuwkracht de lente in gang trekt. Als dit onvoldoende begrenst wordt gaat de Qi rebelleren. Als de lever Qi van de andere kant te weinig ruimte krijgt gaat het stagneren en blokkeren we belangrijke levensfuncties.
Een verstoring van deze dynamiek kan tot uiting komen in verschillende gezondheidsklachten, zoals hooikoorts, migraine, onrust (rebelerende energie) of voorjaarsmoeheid (stagnatie).

Tijdens deze workshop gaan we nader in op het thema expansie / grenzen, energieverdeling en ruimte scheppen.
Middels verschillende QiGong oefeningen, ademhalingsoefeningen, een geleide meditatie en voedingsadviezen.

QiGongstijlen:
Wu Xing
Yuan Gong