7 of 14 oktober 2018 workshop - Herfst

De herfst belichaamt de kracht van beperken, scheiden en verfijnen. Het is een tijd van verdorring en verval. Bladeren vallen en verrotten en keren terug in de bodem wanneer de resten van de oogst worden omgeploegd.
Het sap van de bomen trekt zich terug in de kern en daalt af naar de wortels in de aarde. Terwijl de bomen hun bladeren verliezen, maken de dieren zich gereed voor hun winterslaap. Het leven vertraagt en zakt ineen.
Het is de tijd van elimineren wat overbodig is en alleen op te slaan wat echt nodig is voor de winter.
De herfst is een periode van evolutie door reductie. De materie keert terug naar de oorsprong, in voorbereiding op zijn latere herschepping (lente).

Met het najaar komt een gevoel van binnenhalen en opslaan, vermengd met een gevoel van verlies wanneer het licht minder wordt en de lucht afkoelt.
Het Yin neemt toe en het Yang (zomer) neemt af. De levenscyclus wordt in de herfst voltooid.

De herfst is verbonden met de organen long en dikke darm. In overeenstemming met het karakter van dit seizoen zuigt de long Qi op, verfijnt die en stuurt het naar beneden om onze wortels te voeden met zuivere Qi. De dikke darm scheidt het overtollige uit en geeft weer terug aan de aarde.
Omdat de energie binnen de wetten van de natuur veranderd, veranderen ook verschillende energiepatronen in ons lichaam. Vooral de long energie vraagt om extra aandacht.
Allerlei ziekteprocessen als verkoudheid, somberheid, gewrichtspijn, vermoeidheid zijn een gevolg van een ontoereikende aanpassing en gebrekkig vermogen tot opslag van energie.
Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van deze processen.

Tijdens deze workshop gaan we nader in op het thema onderscheiden, los laten en opslaan van de essentie. We bieden praktische toepassingen aan die verstrekkende positieve gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid.
Werkvormen:
Verschillende QiGong oefeningen, ademhalingsoefeningen, een geleide meditatie en voedingsadviezen.

QiGongstijlen:
Yuan Gong
Xi Sui Jing (bone marrow cleansing)