De overgang...

Vanaf die leeftijd is het in grote delen van China vrij gebruikelijk dat een vrouw regelmatig naar de Chinese dokter gaat om te voorkomen dat ze evt. overgangsklachten krijgt. Chinese Geneeskunde is gebaseerd op preventie en dus moet er bijgestuurd of aangevuld worden voor de klachten zich op fysiek niveau manifesteren. Overgangsklachten zoals nachtzweten, opvliegers is het resultaat van een tekort van bepaalde (verkoelende) vloeistoffen. Dit kenmerkt zich door een droge huid, haar, slijmvliezen en de menstruatie wordt onregelmatiger en stopt uiteindelijk. De verwarmende Qi (energie) raakt door deze disbalans oververtegenwoordigd en vrouwen raken steeds meer verhit. Deze verhitting droogt de vloeistoffen nog verder uit en versterken dus de overgangsklachten. Hitte maakt ook onrustig en verstoort meestal de nachtrust en stemming.
Het is belangrijk dat dit proces vroegtijdig wordt ondersteund door bijv. acupunctuur en door kruiden. Deze kruiden koelen, vullen de vloeistoffen aan en harmoniseren. Op deze manier wordt voorkomen dat vrouwen ineens overvallen worden door de fysieke gevolgen van de overgang. In de oude literatuur zijn allerlei kruidenformules beschreven die speciaal ontwikkeld zijn voor dit doel en dat was niet voor niets….

20120406-20120406-China april 2012-102Vrouwen komen binnen de Chinese cultuur na de overgang toe aan het doorgeven van hun opgedane kennis en wijsheid. Grootmoeders hebben daarom ook een belangrijke rol in de opvoeding van hun kleinkinderen.
Voor de overgang gaat alle energie en ruimte naar aardse zaken zoals het verwekken, baren en opvoeden van kinderen. De vrouw is dus fysiek gezien tot haar vijftigste ingesteld op de primaire voortgang van de mensheid en deze zingeving verandert tijdens de overgang. De levensdynamiek verandert en gaat meer naar binnen. Vrouwen evalueren, verwerken en maken daarmee een volgende stap in hun eigen ontwikkeling. De mate, of het succes van deze ontwikkeling geeft de spirituele meerwaarde van haar leven en deze geeft ze door aan de volgende generatie.

Het behoud van een gezond, ouder wordend lichaam is een voorwaarde voor een lang leven waarbij de zingeving dus na de overgang verandert. Hoe meer energie een vrouw na de overgang overhoudt aan het door geven van haar spirituele gedachtengoed hoe beter dit ook is voor de samenleving.