Geleide meditatie

Voor veel mensen is mediteren niet makkelijk. Zodra je stil zit komt het ego naar voren die je met gedachten bestormt als “oh vanmiddag de boodschappen, de bel gaat wie is dat, niet vergeten ….nog te bellen” etc. Dit is de confrontatie met de dagelijkse stormvloed aan gedachten die voortduren door je heen gaat en niet zomaar stil te zetten is. Ook niet na het nobele voornemen om nu eens wat meer rust te creëren.

Een meer makkelijke manier om te leren mediteren is door je mee te laten voeren met rustgevend muziek en een ontspannend verhaal. Een verhaal dat prettige associaties op roept. Je lichaam reageert op dezelfde manier als wanneer je je daadwerkelijk in die situatie bevindt. Andersom produceert je lichaam stresshormonen wanneer je aan een angstige situatie denkt.
Dit mechanisme waarbij er lichamelijke reacties ontstaan speelt een belangrijke rol bij geleide meditaties. Je visualiseert de omstandigheden van een prettige en ontspannen ervaring en dit geeft een kalmerend effect op je lichaam en geest.

In sommige meditaties wordt je uitgenodigd om iets te onderzoeken dat op een onbewust niveau een boodschap voor je heeft.  Dit kan je direct een inzicht geven, maar kan ook later, na de meditatie ontstaan. De beeldentaal die vanuit je onderbewustzijn tijdens de meditatie gevoerd wordt, heeft soms tijd nodig om in de bewuste laag  tot inzichten te komen. Dit komt vaak vanzelf; je kunt het best alle verwachtingen los laten en zoveel mogelijk genieten van de meditatie zelf. Hoe meer je geniet, hoe meer je kan ontspannen en hoe vrijer de onderbewuste laag kan associëren op de beelden die tijdens de meditatie gegeven worden.

Tijdens de lessen QiGong op dinsdagochtend geef ik ook altijd een geleide meditatie van ongeveer 15 tot 20 minuten.
Hieronder staan een aantal meditaties uitgeschreven.
Wil je zelf een keer een meditatie ervaren, dan kun je deze gebruiken voor jezelf of voorlezen aan een ander.
Als je voor een ander de meditatie voorleest;
Praat dan rustig, met een neutrale stem en zo weinig mogelijk volume verschillen.

De amethisten grot

Bergstroom

De schat door de wachter bewaakt

De vallei met geneeskrachtige kruiden

Eiland met een tempel