Het oude Chinese wereldbeeld

QiGong en Tai Chi is al duizenden jaar oud en is een onderdeel van de Chinese cultuur. De methodes die binnen QiGongZee beoefend en geleerd worden, zijn een onderdeel van de medische QiGong. Hiermee wordt bedoeld dat de gezondheid en welzijn van de mens wordt ondersteund of zelfs behandeld.

blokDeze vorm van QiGong kan gezien worden als een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Onder deze Geneeskunde vallen de volgende disciplines:
Acupunctuur
Chinese Kruiden
Tuina, Shiatsu (massage)
QiGong.
Voor acupunctuur, voeding en kruiden, zie QiZee, mijn praktijk voor acupunctuur en Chinese Geneeskunde

De Chinese denkwijze is gebaseerd op een aantal theoretische principes: Qi, Yin en Yang, 5 elementen en de 3 schatten.
Een belangrijk verschil tussen het westerse denken en de Chinese traditie zit in de aanname dat ideeën niet in lineare hokjes zijn ondergebracht, maar in patronen. Deze patronen veranderen mee met de veranderingen in en buiten ons lichaam. De opname van voeding, afvoer van afvalstoffen, dag/nachtritme, verandering van seizoenen, zijn processen die om een constante verandering vraagt in ons lichaam. Hoe flexibeler het lichaam in speelt op deze veranderingen, hoe gezonder het is.
Als deze flexibeliteit af neemt, kan het lichaam bepaalde invloeden en veranderingen moeilijker opvangen en worden we eerder ziek.
De defenitie van gezondheid vanuit deze filosofie is dan ook:
een optimaal open systeem met uitwisseling tussen zichzelf en de omgeving, zonder dat het zijn eigen karakterestieken verliest
QiGong helpt om:
onze flexibiliteit en doorstroming te waarborgen,
ons systeem open te houden in relatie tot onze omgeving,
in onze eigen focus te blijven.