QiGong / TaiChi

Er zijn honderden, zo niet duizenden, QiGong systemen. Taiji QiGong is er één van.
Andere bekende voorbeelden zijn de Baduan Jin (de acht kostbaarheden), WuXing (de vijf elementen QiGong), Yi Jin Jing (pezen transformerende oefeningen) en Zhi-Neng.
Ook voor andere Qi-Gong oefenseries wordt het woord ‘taiji’ of ‘tai’ gebruikt. Er zijn ten minste nog twee andere oefenseries die de naam taiji qigong dragen. De ene werd vroeger onderwezen in combinatie met de Yang-stijl Taijiquan, de andere werd ontwikkeld door Yang Jwing Ming.
Verschil tussen QiGong en TaiChi:
TaiChi is een ander bewegingssysteem uit China en is bij de meeste mensen meer bekend dan QiGong. Oorspronkelijk was TaiChi een vechtkunst, maar tegenwoordig wordt het overwegend als gezondheidsoefening toegepast. De oefeningen van TaiChi bestaan uit aanvals- en verdedigingsbewegingen. De aandacht is dus, in tegenstelling tot QiGong niet alleen naar binnen gericht, maar ook naar buiten. Een bekende stijl is de ‘Taijiquan 24 of 48 form’ of de ‘TaijiChi Ball’.
QiGong is een onderdeel van het Chinese gezondheidssysteem. Er bestaan oefeningen die liggend, zittend, staand of zelfs lopend worden uitgevoerd. De aandacht is meer naar binnen gericht.

Belangrijker dan welke oefenserie je precies doet, zijn de principes die je volgt terwijl je er mee bezig bent. Het is het navolgen van deze principes waarin de heilzame effecten besloten liggen. Voorbeelden van principes zijn bijvoorbeeld: zinken; openen van de gewrichten, meridianen en energiecentra; centreren, stroming; adem in harmonie brengen met de beweging; etc.

De basishouding:
REFE20160506-186

Voordat een oefenserie gestart wordt, probeer je eerst tot verstilling en concentratie te komen in een staande houding. Deze beginhouding noemt men ook wel de wuji houding. Wuji verwijst naar een open en lege toestand van de geest en een natuurlijke houding.
In de Chinese kosmologie is wuji de toestand voordat de ‘dingen’ ontstonden, voor dat yin en yang onderscheidbaar werden. Je zou kunnen zeggen dat je even alle gevoelens en gedachten op laat lossen in de ruimte van je bewustzijn. Zo kom je terug bij kern, voordat je van alles doet, denkt en voelt. De Energie die dan manifest is noemt men in het Chinees de yuan qi of ‘oorspronkelijke energie’.

Afhankelijk van de stijl, worden verschillende technieken beoefend om in deze specifieke concentratie te komen. In de ZhinengQiGong worden de 8 verzen gebruikt.

顶天立地 Ding Tian Li DiHet hoofd raakt de blauwe hemel en de voeten zijn verbonden met de aarde
形松意充 Xing Song Yi ChongOntspan het lichaam en laat je gedachten gaan
外敬内静 Wai Jing Nei JingWees respectvol en kalm
心澄貌恭 Xin Cheng Mao GongJe geest is helder en je gedachten zijn respectvol
一念不起 Yi Nian Bu QiJe gedachten zijn stil
神注太空 Shen Zhu Tai KongVoel de grenzen van je lichaam vervagen en een worden met het universum
神意照体 Shen Yi Zhao TiSprankelend licht schijnt tot diep in al je cellen
周身融融 Zhou Shen RongRongJe hele lichaam is in harmonie met Qi

In de Tai Chi wordt een meditatietechniek gebruikt die “staan als een boom” heet of “Staan als een pilaar”.
Gemeenschappelijk doel is het opbouwen van een krachtig QiVeld. Dit kan individueel opgebouwd worden, maar ook als groep. Vooral voor beginnende QiGong studenten kan een groepsveld helpen om sneller in deze verstillende concentratie te komen.