Sanne van der Zee

REFE20160506-074Sinds 10 jaar geef ik les in verschillende QiGong stijlen. Als ontspanning of ter ondersteuning voor de gezondheid. En vanuit mijn praktijk voor acupunctuur en Chinese Geneeskunde als aanvulling op een behandeling.
Vanaf 1990 heb ik mij verdiept in de leer van het Boeddhisme en Taoïsme en heb ik 2 jaar gestudeerd aan de Amsterdamse school voor filosofie.
Praktisch beoefende ik achtereenvolgens Aikido, een Japanse krijgskunst waarbij de beoefenaar in harmonie komt met de kracht en techniek van de aanvaller, Tai Chi en verschillende Yoga stijlen.
Ik merkte echter dat ik de bewegingen niet goed kon verbinden met mijzelf. Aanvankelijk beoefende ik QiGong en Aikido op de “buitenlagen” van mijn lichaam, ik zette spierlagen in beweging zoals ik sport beoefende en kreeg blessures. Het was vermoeiend en ik kon de vormen niet onthouden. Uiteindelijk was mijn motivatie sterk gedaald. Ik begreep dat ik eerst een proces met mijzelf aan moest gaan en “naar binnen” moest.
Dit heeft geresulteerd in de beoefening van de Light Body meditaties bij John Kalse. Via deze meditaties kon ik stapsgewijs in 12 jaar een diepere verbinding maken in mijzelf.
Dit is de basis geworden voor de TaiChi en QiGong die ik daarna ben gaan beoefenen.

Tijdens een van mijn stages in Amerika voor de opleiding Chinese Geneeskunde kwam ik weer in aanraking met QiGong.
14 Dagen lang beoefende ik elke ochtend QiGong en na verloop van tijd voelde ik mij er erg goed bij. Anders dan de beginjaren waarin ik deze bewegingsleer beoefende, voelde het nu meer compleet.
Terug in Nederland ben ik hiermee door gegaan, heb ik verschillende stijlen beoefend en ben ik begonnen aan de leraren opleiding voor ZhiNeng QiGong, Yuan Gong en Medische QiGong. Dat zijn ook onderdelen van mijn lessen.

Visie
QiGong en TaiChi beoefenen gaat voor mij verder dan het uitvoeren van een aantal oefeningen op gezette tijden. Naarmate ik er langer mee bezig was, werd het steeds meer een onderdeel van mijn dagprogramma en leefstijl. Het is een reis naar binnen en naar buiten, elke keer opnieuw. Soms door de weerstanden heen heeft het mijn leven verrijkt en verbonden met de wereld waarin ik leef.
Het is ook mijn wens om de rijkdom van het Chinese gedachtengoed achter de bewegingsleer toegankelijk te maken in onze Westerse cultuur. Door de verschillende studies en werk in de Chinese Geneeskunde geniet ik van een ruime theoretische kennis. QiGong is ingebed in een rijke culturele geschiedenis en verbonden met een diepgaande visie op “gezond leven”. Deze kennis integreer ik deels in mijn lessen en workshops.
Anders dan sporten of gymnastiek, geeft de Oosterse bewegingsleer ook een ingang om naar binnen te verzachten. Dat is voor veel mensen een uitdaging. Ook om tegelijk in een dagprogramma te vertragen en de ruimte te nemen voor de oefeningen.
Om patronen te doorbreken is geduld nodig, respect en vertrouwen. Deze waarden worden gesteund vanuit de Oosterse traditionele cultuur en zijn een voorwaarde in mijn lessen en workshops. Ik vind het elke keer weer ontroerend als ik mensen een stap zie maken in hun ontwikkeling. Van jong naar ouder, van groot tot kleiner, ieder op zijn eigen tijd, in een eigen tempo en vanuit een eigen motivatie.
20Elke rivier begint met een druppel en stroomt uit in de zee…….

"De enige authentieke geneeskunde is het wekken van het bewustzijn tot zijn eigen natuur"