Sport of QiGong/TaiChi?

Verschil tussen QiGong / TaiChi en Sport

Wanneer ik mensen adviseer om eens na te denken over de beoefening van QiGong of TaiChi, bijvoorbeeld om hun gezondheid te verbeteren, te ontspannen, geest en lichaam meer te integreren of de energie beter te verdelen, krijg ik vaak een reactie als “dat is niet nodig want ik sport al”. Sporten is inderdaad heel goed maar geeft andere voordelen dan de Oosterse bewegingsleer.

Energie;
Veel mensen ervaren na het sporten een voldaan en energiek gevoel. Dit gevoel is echter kortstondig, want we brengen tijdens het sporten energie hooguit in circulatie en verliezen juist energie.
Allerlei lichaamsprocessen zijn versneld aan het werk gezet. Door de toename van spierkracht worden cellen sneller afgebroken en de lichaamstemperatuur stijgt. Vrije radicalen (afvalstoffen) komen daardoor in grotere hoeveelheden in de bloedbanen. Uren na het sporten is het lichaam nog bezig om deze af te voeren.
Na de eerste opleving, volgt na het sporten een periode van herstel. Dit gaat soms gepaard met vermoeidheid en spierpijn. De opmerking “ik krijg meer energie van sport” is dus vaak tijdelijk en na een paar uur verdwenen of zelfs veranderd in vermoeidheid. Sporten kost op langere termijn energie om de gevolgen te verwerken.
TaiChi en vooral QiGong geeft juist energie. Tijdens de oefeningen wordt gewerkt aan een juiste uitwisseling van externe en interne energie. We gaan er vanuit dat alles is opgebouwd uit energie en dat er verschillende vormen van energie zijn. Deze vormen verschillen in kwaliteit en belangrijkheid en hebben elk hun eigen bijdrage. De interne energie in ons lichaam kan vervuild raken, stagneren, of uitgeput raken en deze kan aangevuld worden met heldere, verse en gezonde energie vanuit het Universum. Wij noemen dat de Hun YuanQi. De opname van verse externe energie en de afgifte van de vervuilde interne energie vraagt om een bewuste toepassing van specifieke bewegingen. Als dit regelmatig gedaan wordt, krijg je dus een gezond energiesysteem. Je zou kunnen zeggen dat je met QiGong je energie opbouwt.

zwemmerSpieren of pezen en botten;
De westerse manier van sporten heeft o.a. als doel vooral de spieren te versterken. Door de hoge activiteit moeten de hartspier en longen harder werken en de overige spieren nemen in kracht en volume toe. Na gemiddeld 50 jaar neemt het spierweefsel af en worden we geconfronteerd met een toename aan blessures en verzwakking.
TaiChi en QiGong heeft als doel het versterken van de pezen en botten en is met name goed voor een gezonde ouderdom en kan daarom ook tot op hoge leeftijd uitgevoerd worden. De spieren worden minder belast doordat ze minder lang en minder eenzijdig gebruikt worden dan bij sporten.
De pezen en botten worden minder gevoed door de dichtere structuur en een blessure aan deze lichaamsdelen hersteld daarom langzamer. Uit onderzoek is gebleken dat oude meesters in de QiGong en TaiChi nauwelijks last hadden van botontkalking of blessures.
De beoefening van deze bewegingsvormen zijn een uitstekende investering in een gezonde en vitale ouderdom.

Aandacht leren verdelen:
Zoals gezegd wordt tijdens het sporten eenzijdig een aantal spiergroepen belast. Dit resulteert op termijn vaak in overbelasting.
Omdat tijdens QiGong verschillende spiergroepen afwisselend worden gebruikt ontstaan zelden blessures. Bovendien vergroot de beoefening het lichaamsbewustzijn. De verschillende spiergroepen worden onafhankelijk gespannen en ontspannen. De meeste mensen spannen hun hele lichaam te sterk bij bepaalde activiteiten en dit is een onnodig verlies van energie en belast de spieren en pezen te veel. Dit patroon ontstaat onbewust omdat het een gewoonte is geworden.
Vooral tijdens TaiChi wordt geleerd efficiënt het lichaam in te zetten en de aandacht te verdelen tussen “binnen en buiten”. Dus zowel bewust zijn van de eigen lichaamshouding en tegelijk in scherp contact met de mogelijke aanvaller. TaiChi is van oorsprong het fundament voor de vechtsport. Kleine jongens leerden in het oude China eerst TaiChi om zich te leren focussen in relatie tot een efficiënt energiegebruik van hun lichaam. De aandacht wordt bewust verdeeld. Als deze technieken volledig worden beheerst, wordt de snelheid en kracht opgevoerd.
Ook in de topsport wordt het voordeel van de ontwikkeling van deze kwaliteiten steeds meer ingezien en de oosterse bewegingsleer beoefend als warming-up en cooling-down voor of na wedstrijden.
Sport is goed voor gewicht beheersing, de sociale contacten, spieren en de cardiovasculaire circulatie. Het is een naar buiten gerichte activiteit, de beleving wordt vooral ervaren in de buitenste spierlagen.
QiGong en TaiChi is goed voor de pezen en botten en is meer naar binnen gericht. De energie wordt daardoor dieper in het lichaam gebracht, waardoor ook de kleinere spiertjes en peesjes tot ontspanning komen. Dit niveau wordt door de meeste mensen niet meer bewust ervaren, totdat het klachten geeft zoals pijn, hartkloppingen, hoofdpijn etc. Het is mogelijk om met een bewust gerichte energiedoorvoer organen te verbeteren en je emoties te balanceren. Niet alleen tijdens de oefeningen, ook daarna.
Beide vormen vullen elkaar uitstekend aan en geven elk hun eigen specifieke bijdrage.