TaiChi stijlen

Tai Chi was oorspronkelijk bedoeld en ontworpen als een gevechtskunst, met aanvals- en verdedigingstechnieken. Maar tegenwoordig wordt het vooral beoefend als een soort bewegingsmeditatie en gericht op het versterken van het innerlijke lichaam.

xyang-lu-chan.jpg.pagespeed.ic.CPAgjXzq0OStijlen:
Drie grote familietradities hebben de beoefening van Tai Chi zoals die bekend is geworden bij ons geïntroduceerd.
Familie Chen: De eerste stijl komt van de familie Chen en heeft een combinatie van zachte en explosieve technieken.
Familie Yang:  De tweede stijl komt van de familie Yang, die in de loop van de 19e eeuw is afgeleid van de Chen-stijl, met zijn gelijkmatige en vloeiende technieken.
Familie Wu  :  De derde stijl is geïnspireerd door zowel de Chen- als de Yang vorm en kenmerkt zich door subtiele bewegingen voor de gewrichten.

Wanneer je alle bewegingen in een bepaalde volgorde doet, heet dat; de Tai Chi vorm. Als je de vorm kent, wordt het belangrijk om in iedere beweging te leren hoe je de energie op de juiste wijze kan verdelen in je lichaam. Je leert de bewegingen van binnen te voelen en een optimale balans te waarborgen. Bovendien worden uitsluitend die spieren en pezen gebruikt die voor die beweging noodzakelijk zijn en de andere spieren en pezen tegelijk te ontspannen. Deze onafhankelijke inzet van bepaalde spiergroepen bespaart veel energie. Als de levenskracht niet ononderbroken in ons lichaam kan circuleren, dan zullen bepaalde delen op termijn lijden door een teveel of te weinig energie. Dit wordt ook zichtbaar in ons denken, onze emoties en de manier waarop we bewegen.
Omdat de bewegingen soepel en ononderbroken worden uitgevoerd ontstaat ook rust in het denken en emotionele stabiliteit.

Je inwendige organen zijn rustig en je gedachten zijn kalm;
Je spieren zijn sterk, je ogen en oren waakzaam en helder.
Je waarnemingen en je begrip zijn accuraat;
je bent stabiel en sterk en je beweegt vloeiend.
                                                                         Huan Tsu