Taiji Ball QiGong

Het is niet bekend wanneer en hoe de Taiji Ball QiGong is begonnen. Aangenomen kan worden dat martial arts beoefenaars de Taiji ballen al gebruikten. Rondingen was de cruciale sleutel om aanvallen te neutraliseren en gezocht werd naar manieren om die rondingen te oefenen. Waarschijnlijk zijn alle martial stijlen en zo ook de Taiji Ball QiGong ontstaan tijdens de Chinese Song dynastie (a.d. 960-1280)
Alle stijlen hadden het doel om het uithoudingsvermogen te vergroten. Zoals elke stijl in de krijgskunst werden deze technieken binnen de martiale samenleving slechts aan vertrouwde studenten doorgegeven.
De laatste jaren worden deze technieken steeds meer geopenbaard, ook binnen de westerse samenleving.

REFE20160506-049De meeste mensen kennen de kleine Taiji ballen met een afmeting van ping pong ballen in allerlei kleuren. Deze kun je laten roteren door je handen. Het is daarmee een effectieve methode om Qi te laten circuleren. Vooral de Qi van het hart en de longen wordt met deze techniek verbeterd. Daarnaast is het goed bij artritis en reumatische aandoeningen in de handen.
De ballen die gemaakt zijn van hout, leiden makkelijker door de handen dan stenen ballen. Deze zijn in verschillende maten en gewichten te krijgen. De kleinere ballen worden meestal gebruikt om de interne Qi te begeleiden en om de gezondheid te bevorderen. De grotere en zwaardere ballen om de spieren en pezen te versterken.
Beginners kunnen beter beginnen met kleine, lichte, plastic ballen terwijl ze eerst de bewegingspatronen leren. De uitvoering van de ronde bewegingspatronen met Taiji ballen versterkt de wervelkolom en rug en verbeterd de Qi circulatie door het hele lichaam.

Voordelen van Taiji ball QiGong:

interne voordelen
De geestelijke concentratie wordt verhoogd en raakt meer REFE20160506-004gefocust.
Taiji Ball Qigong is een zachte bewegende meditatie. De geestelijke gevoeligheid wordt verhoogd en dit is een belangrijke sleutel tot een meer effectieve samenwerking tussen lichaam en geest.
Hierdoor zal de gezondheid verbeteren en de weg naar een gezondere leefstijl makkelijker verlopen.
De stofwisseling verbeterd door de toename van Qi in het lichaam. Omdat door de oefeningen de ademhaling verbeterd wordt de zuurstof capaciteit vergroot en de uitwisseling met kooldioxide verloopt efficiënter. Een efficiënt metabolisme vertraagd het verouderingsproces en versterkt het immuunsysteem.
Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot. De geest leidt de Qi door het lichaam. De ronde bewegingen worden op een natuurlijke wijze geïntegreerd. Hoe meer het lichaam ontspant, hoe dieper de effecten zijn.

Externe voordelen
De oefeningen versterken het lichaam door het gewicht van de ballen. Met name de botten, ligamenten (banden om de gewrichten), pezen en spieren. Vooral in de borst, de rug, en de romp.
Het evenwicht verbetert en versterkt de drie grote gewrichten van de benen, de heupen, knieën en enkels. Dit zal resulteren in een goede balans omdat de coördinatie tussen de verschillende gewrichten effectiever verloopt.
Door de oefeningen ontstaat meer ruimte in de gewrichten. Omdat de gewrichten de “deuren zijn van Qi”, kan de Qi makkelijker doorstromen en zal de flexibiliteit toe nemen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs artritis daardoor verlicht kan worden.
Door het beenmerg zal meer Qi stromen waardoor de bloedcellen gezonder blijven en het lichaam tot hoge leeftijd in een gezonde conditie kan blijven.