Theorieën

Het doel van de Chinese Geneeskunde is het beschermen  van het menselijk leven door de omstandigheden in stand te houden en te versterken waarbinnen het gedijt.
Het evenwicht van de krachten binnen ons (Yin-Yang, vloeistoffen-Qi, 5 elementen etc.) bepaalt ons interne klimaat, onze gezondheid.

De Chinese Geneeskunde omarmt de filosofie dat de beste remedie tegen rampspoed is om die te vermijden- voorkomen is beter dan genezen.
In de Nei Jing, een klassiek medisch werk uit de tweede eeuw v Chs., staat:

"Liever orde handhaven dan wanorde corrigeren, dat is het hoogste principe van wijsheid. Het genezen van de ziekte nadat hij is uitgebroken is als het graven van een put wanneer men al dorst heeft, of het smeden van wapens als de oorlog al is uitgebroken".

De ware geneesheer onderwijst de Tao- hoe men moet leven.
Traditionele Chinese artsen worden net zo goed opgeleid in het onderhouden van gezondheid als in het behandelen van ziekten. Men kijkt vooruit en weet dat stormen ontstaan door mooi weer, dat ziekte voet aan de grond krijgt wanneer we kwetsbaar zijn. De strategie van de Chinese Geneeskunde is ons in staat te stellen de storm te weerstaan zonder erdoor uitgeschakeld te worden, en voorraden op te slaan in tijden van mooi weer, vrede en overvloed.
QiGong is een prachtige en liefdevolle methode om dit principe te ondersteunen.

Taoïsme :
Het woord Tao (of Dao) betekent ‘weg’ of ‘pad’.
Het Taoïsme omvat een scale van ideeën en praktijken, waarvan elk niveau van de Chinese samenleving doortrokken is. De consepten ervan zijn zowel terug te vinden in meditaties, de Chinese Geneeskunde en de hele filosofie met methoden voor het bereiken van een lang en onsterfelijk leven.
De kern van het Taoïsme is het boek van de wijze Laozi (‘oude meester’) de Dao De Jing. In dit boek wordt het kosmisch principe uitgelegd, het oorspronkelijke en eeuwige aspect van het universum, dat aan alle schepping en vormen ten gronslag ligt.

In onderstaande filmpje wordt op een prachtige manier dit principe uitgelegd en verbonden met de uitgangspunten van de QiGong en TaiChi.