Vraag en Antwoord

Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qigong?
Veel mensen kennen de Chinese gevechtskunst Tai Chi Chuan met haar rustige, zacht loeiende bewegingen. Diezelfde vloeiende en sierlijke bewegingen vinden we ook in Qigong. Terwijl QiGong al meer dan 3000 jaar oud is, is TaiChi pas in de dertiende en veertiende eeuw na Chr. ontstaan. Beide bewegingssystemen zijn gebaseerd op onspanningsprincipes van de Yin en Yangleer en het meridiaansysteem, maar het verschil tussen QiGong en Tai Chi is echter dat TaiChi een verdedigingskunst als achtergrond heeft, terwijl het er bij QiGong om gaat de levensprocessen bewust vorm te geven, de gezondheid te versterken en de aandacht meer naar binnen gericht is.

Is QiGong of Tai Chi veilig?
De vormen die vanuit QiGongZee gedoceerd worden zijn volkomen veilig en door iedereen goed te doen. Er wordt alleen geoefend met Qi die door de meridianen naar dat deel van het lichaam stroomt waar het nodig is.
Voor elke langere oefening wordt altijd eerst een kleine oefening gedaan om het lichaam te ontspannen. De bewegingen zijn zacht en rustig. Daardoor kan je beter volgen hoe je lichaam reageert op de oefeningen.

Wat voor soort kleding kan ik het beste dragen tijdens de Qi Gong lessen?
Draag gemakkelijk zittende, comfortabele kleren die je circulatie en beweging niet hinderen. Een beetje ruim, los, of elastisch, zodat je lekker kunt bewegen. Liefst platte schoenen zonder hak, maar blote voeten of sokken zijn ook goed.

Moet ik op mijn ademhaling letten tijdens de oefeningen?
In principe reguleert de ademhaling vanzelf tijdens de oefeningen. Als je je ontspant is dat voldoende. Een geforceerde sturing van de ademhaling kan dan juist in de weg gaan zitten of bij een verkeerde techniek juist stagnatie op bouwen.
In enkele gevallen kan het tijdens het aanleren een meerwaarde geven als je tijdens een beweging inademt of uitademt. Dan wordt het aangegeven en kun je onder een goede begeleiding meer uit de oefening halen.

Welke invloed heeft QiGong op mijn gezondheid?
Als we Qigong beoefenen, stimuleren we een betere Qi-doorstroming. Als we door oefeningen leren energie op te nemen, door ons lichaam te laten stromen en daardoor onze hoeveelheid Qi te verhogen, verbeteren we onze Qi-stroming. Een sterke Qi-stroming kan a.h.w. door blokkades heen drukken. In de Qigong-terminologie staat dit bekend als ‘doorbraak’. Een blokkade of stagnatie die de doorstroming belemmerde, wordt geleidelijk aan opgelost door uitademing, diffusie door de huid, zweten en op andere manieren. Als de Qi-circulatie door het hele lichaam heen wordt verbeterd, worden blokkades op andere plaatsen ook opgelost. Dit is het holistische aspect van Qigong. Als de beoefenaar zijn Qigong-beoefening voortzet, zal hij niet alleen zijn organen in goede conditie houden, maar bovendien voorkomen dat ziekte zich in de toekomst zal kunnen ontwikkelen.

Is QiGong hetzelfde als Chi Kung?
Ja, het is net zo als Beijng en Peking, het betekent hetzelfde – in twee verschillende systemen om Chinees naar Engels te vertalen. De schrijfwijze ‘Qi Gong’ is nieuwer en met name bekend in Amerika, ‘Chi Kung’ gebruikt men vooral in Europa.

Waarom zijn er zo veel verschillende stijlen en scholen?
Leraren in het oude China gaven hun kennis vaak binnen de familie of in tempels door en specialiseerden zich in toepassingen. Sommigen meer gericht op de vechtkunst, anderen meer op het behandeling van (bepaalde) ziektebeelden. Sommigen richten hun focus meer op het versterken van de eigen (interne) energie, anderen in het opnemen van omgevingsenergie. Zo ontstonden vele QiGong stijlen en scholen.

Is een workshop voldoende of moet ik regelmatig lessen blijven volgen?
QiGong leren moet je zien als een groeiproces. Hoe loopt dat? In het begin doen de meeste deelnemers alleen tijdens de les QiGong. Na een aantal lessen gaan ze er ook thuis wat mee doen.
Beoefen je QiGong meerdere malen per week – tijdens de les en thuis – dan krijg je een aantal van de vaardigheden steeds beter onder de knie. Hoe regelmatiger je QiGong beoefent, hoe diepgaander en blijvender de effecten. Dan begint het eigenlijk pas.
Als je dan de basisinstructies opnieuw te horen krijgt, gaat er vaak een lichtje branden. Opeens flitst het door je heen: “O, dit was de bedoeling. Nou snap ik het”. En dit gebeurt waarschijnlijk niet 1 maal, maar keer op keer.
Het leren van nieuwe patronen (of misschien beter gezegd: het afleren van oude patronen) heeft vaak tijd nodig. Ook wanneer je dezelfde oefeningen keer op keer herhaald: de intensiteit kun je altijd opvoeren. Bijvoorbeeld door dieper te gaan ‘zitten’, langzamer te bewegen, ze met meer aandacht te uit te voeren, enzovoorts.