WuXing QiGong

Om de achtergrond van WuXing QiGong te kunnen begrijpen, moet je eerst iets weten over het gedachtengoed van waaruit de WuXing is ontstaan.
Wu Xing betekent vijf (=Wu) en beweging, proces, transformatie (=Xing)
De Wu Xing wordt in het westen ook wel “de vijf elementen” genoemd een universeel proces dat voort vloeit uit het Dao en Yin en Yang.

Eerst is er het Dao, ofwel WuChi, de grote leegte als bron achter alle verschijningsvormen.
Ergens in die bron ontstaat het eerste begin van energie, Qi als eerste beweging.
Deze beweging splitst in Yin en Yang, de eerste tweedeling waardoor 2 polariteiten ontstaan.
Elk fenomeen in het universum verandert door een cyclische beweging en de afwisseling van Yin en Yang is de drijvende kracht voor verandering en ontwikkeling.
Vervolgens ontstaan verschillende kwaliteiten van Qi en deze verhouden zich volgens bepaalde wetmatigheden ten opzichte van elkaar. Qi dijt uit en groeit uit tot vormen.
De vijf fasentheorie levert de basis voor de beschrijving van de ontwikkeling van vormen, systemen en gebeurtenissen.

kosmologie

" De Weg genereert het Ene;
 Het Ene genereert de Twee;
 De Twee genereert de Drie;
 En de Drie genereert het leven aan de tienduizend dingen”.
 (Hoofdstuk 42 van de Dao De Jing van LaoZi )

De vijf elementen zijn hout, vuur, metaal, water en aarde en elk element heeft zijn eigen unieke functie en kwaliteiten:

  • Hout staat voor beginnende groei en ontwikkeling.
  • Vuur is het hoogtepunt van de groei (maximale Yang).
  • Metaal staat voor afname van energie.
  • Water voor het einde van de cyclus (maximale Yin).
  • Aarde is de buffer tussen de andere fasen.

De kern van het concept van de vijf elementen ligt in hun verschillende interacties.

229671796

De vijf elementen interacteren met elkaar en kunnen elkaar versterken en verzwakken. De interactie tussen de elementen verloopt in twee cycli. De voedende, genererende cyclus staat voor creatie (Shēng). De controlerende, balancerende cyclus staat voor vernietiging (Kè).

Voedende cyclus (Sheng Tuan):
1. Hout voedt het vuur
2. Vuur schept aarde (as)
3. Aarde herbergt metaal
4. Metaal draagt water
5. Water voedt hout
Controlerende cyclus (Ke Tuan):
1. Hout verdeelt de aarde
2. Aarde absorbeert water
3. Water dooft vuur
4. Vuur smelt metaal
5. Metaal hakt door hout

 

WuXing QiGong
In het verleden praktiseerden de mensen de Dao, de weg van het leven. Ze begrepen het principe van balans, van Yin en Yang, zoals gerepresenteerd door de transformatie van energieën in het universum. Dus formuleerden ze oefeningen zoals Dao-in, een oefening die stretchen, masseren en ademhaling combineert om energieflow te promoten, en meditatie om zich te harmoniseren met het universum. Ze aten een gebalanceerd dieet, ontwaakten en gingen naar bed op gezette tijden, vermeden het overbelasten van hun lichaam en geest, en bleven weg van alle soorten van genot. Ze hielden hun lichaam en geest gezond.

In deze tijd worden we in beslag genomen door hectiek, stress, televisie, telefoon en laptop. Dit levert nogal eens spanningen op, vermoeidheid en een ongezonde leefstijl.
WuXing Qigong is gebaseerd op de vijf elementen van de natuur; aarde, hout, vuur, metaal en water en deze zijn weer verbonden met specifieke organen. Door specifieke oefeningen kun je de gekoppelde organen balanceren en herstellen.

248644003

De 5 elementen zijn gekoppeld aan de 5 Yin organen; hart, nieren, longen, lever en milt. Door deze vorm worden deze organen gereguleerd en geharmoniseerd, waardoor ook de emoties in balans worden gebracht.

houtlever
vuurhart
aardeMilt/maag
metaallongen
waternieren

 

 

Dr. Xu van de Xi Yuan clinic in Beijing heeft , na jarenlange klinische ervaring en zijn enorme kennis van het Daoïsme en Traditionele Chinese Geneeskunde , deze vorm gecreëerd. Het is een dynamische vorm van QiGong met aandacht voor de betekenis van kleur, de zintuigen en de meridianen.

De effecten;

  • Een gunstig effect op het cardio vasculair systeem
  • Een gunstig effect op het pulmonair en ademhalingssysteem.
  • Een stimulerend effect op het urinair en nier systeem
  • Bevordert het digestief systeem.
  • Bevordert de functie van gal en lever.

In de Xi Yuan kliniek heeft men in de praktijk bewezen effecten bij dagelijks oefenen op chronische aandoeningen kunnen aantonen.