Yuan Gong

De Yuan Gong stijl is ontwikkeld door Yuan Tze en in 2013 door hem als een nieuwe vorm naar buiten gebracht. Deze methode is gebaseerd op de meer bekende methode ZhiNeng QiGong en andere QiGong Vormen.

Yuan Tze portretYuan Tze is in 1962 geboren en getogen in China en heeft jarenlang studie gemaakt van tal van Oosterse filosofieën met bijbehorende technieken. Dat heeft hem inzicht gegeven in de wetten van ons universum en ons leven, “the Law of Universe en the Law of Life”.  Tegelijk heeft hij ook als kind en (jong) volwassene diverse QiGong stijlen beoefend van grote meesters.
Met deze inzichten en ervaringen ontwikkelde hij Ren Xue, een systeem dat de wetten van het leven, natuur en universum beschrijft, met als doel het leven in zijn totaliteit tot een hoger niveau te brengen. Deze kennis koppelde hij in eerste instantie aan Zhineng Qigong.
Naarmate hij zich verder ontwikkelde merkte hij dat de Zhineng Qigong vorm niet meer voldeed. Het was voor hem te beperkend en onvoldoende aangepast aan deze moderne tijd.

 

Yuan Tze tekst 1

 

Daarom heeft hij Yuan Gong ontwikkeld, een stijl die eenvoudiger te leren is en snellere resultaten geeft. Van 2002 tot 2012 heeft hij deze stijl voorbereid en ontwikkeld en in 2013 naar buiten gebracht.
Yuan Gong is de uitvoering (QiGongstijl). De onderliggende filosofie heet Ren Xue.
Yuan Tze Ren Xue is de filosofie, ontwikkeld door Yuan Tze.

Inmiddels breidt deze methode in snel tempo uit en wordt het in grote delen van de wereld beoefend.

 

YuanGong systeem:

Het YuanGong systeem is gebaseerd op drie belangrijke begrippen, Qi, Bewustzijn en Totale samenhang. Belangrijk uitgangspunt van Yuan Tze is de aanname dat alles in het universum bestaat uit Qi (energie) en aan een constante verandering onderhevig is.
Tijdens Yuan Gong ligt een belangrijke focus bij het bewust worden van de wijze waarop energie weg kan lekken uit een systeem. Het bewust worden hiervan en voorkomen ervan zijn belangrijke doelen binnen zijn filosofie.
Het YuanGong systeem is opgebouwd uit negen vormen. De eerste drie vormen zijn de basis voor de volgende en zo verder. Zo ontwikkel je op een veilige en effectieve manier je energie tot een steeds dieper niveau.

1e niveau : externe transformatie, werk je aan je lichaams Qi
Op dit niveau wordt geleerd de interne Qi te verversen met de externe Hun Yuan Qi. Door de oefeningen wordt het lichaam sterker en de meridianen geopend. De bewegingen zijn rond, vloeiend en zacht. Kenmerkend is de open structuur en de eenvoud van de oefeningen waardoor het al snel prettig aan voelt.

1e methode       Tian Yuan
Tian Yuan is een krachtige Qigong vorm die de verbinding met het universum en de externe Qi versterkt, het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert en de algehele Qi conditie en gezondheid verbetert. Pure Qi (Yuan Qi) uit de natuur en het universum wordt op een efficiënte en effectieve manier in grote hoeveelheden uit alle richtingen verzameld in het lichaam, waardoor de Qi in lichaam en geest wordt ververst, vergroot en versterkt.
De vrije Qi stroom wordt bevorderd, blokkades worden weggenomen en de gehele Qi conditie van het lichaam verbetert. Zo kunnen allerlei gezondheidsklachten verdwijnen en voorkomen worden. Tian Yuan versterkt daarnaast de organen, wat bijdraagt aan het beter functioneren van alle lichaamsfuncties en het beheersen van emoties. Het maakt ook de geest helder, sterker en sensitiever, wat bijdraagt aan het behouden van een kalme, natuurlijke en ontspannen staat in het dagelijks leven.

2e methode       Di Yuan
Deze ‘Drie Dantian Staande Meditatie’ is de tweede methode van Yuan Gong en fungeert als een brug tussen elke methode en elk niveau van Yuan Gong. Di Yuan brengt Qi dieper in het lichaam, zorgt dat verzamelde Qi (met Tian Yuan) beter behouden blijft en vult, versterkt en verbindt de Drie Dantian (de energiecentra en verzamelplaatsen voor de Qi van het fysieke lichaam, de Qi van de organen en de Qi van de geest).
Di Yuan versterkt het fysieke lichaam, draagt bij aan het openen en opheffen van blokkades in vooral de heupen, (onder)rug, schouders en nek openen en blokkades, verbetert de focus, stabiliteit en helderheid van de geest en geeft daarmee ook een mooie basis voor andere Qigong vormen.

3e methode       Ren Yuan
Ren Yuan is de derde methode op het fundamentele niveau van Yuan Gong. Het is een dynamische, gracieuze vorm, die zich kenmerkt door het verbinden van Xing (lichaam) en Shen (geest). Deze vorm activeert en bevordert de Qi stroom in de twaalf hoofdmeridianen en de acht bijzondere vaten. Het maakt elk deel van het lichaam sterk en soepel en versterkt de fysieke structuren van het lichaam zoals de huid, spieren, pezen en botten.

2e niveau : transformatie van Qi, dieper het lichaam in en vergroten van bewustzijn.
Op dit niveau wordt de Qi dieper in het lichaam gebracht. Hoewel ook op het eerste niveau de Qi per methode dieper naar binnen gaat, wordt daar op het 2e niveau bewuster aan gewerkt. Daardoor bereikt het ook de interne organen en leer je op een subtiel niveau het onderscheid te herkennen van de verschillende orgaansystemen. Tegelijk wordt hiermee het bewustzijn vergroot. De bewegingen zijn fysiek minder groot en worden vaker zittend uitgevoerd.

4e methode       Xia Yuan
5e methode       Zhong Yuan
6e methode       Shang Yuan

3e niveau : diepere vergroting van bewustzijn, de Shen (geest)
Op dit niveau wordt vooral gewerkt aan het bewustzijn en de geest (Shen) , het hart, de ontwikkeling van het levensbesef als eenheid en bijna niet meer aan de fysieke Qi. De fysieke Qi is in de voorgaande methoden al zo ontwikkeld dat deze zijn hoogste niveau heeft bereikt. Op dit niveau worden bijna geen bewegingen meer gemaakt.

7e methode       Tong Yuan
8e methode       Ling Yuan
9e methode       Ming Yuan