ZhiNeng QiGong

 

REFE20160506-040ZhiNeng QiGong is een stijl die bestaat uit simpele, snel aan te leren vloeiende bewegingen. Deze bewegingen zijn uit te voeren door zowel gezonde mensen, als ook zieke mensen.
ZhiNeng QiGong is door de Chinese overheid gekozen uit 11 verschillende QiGong vormen, en verklaard tot de meest effectieve vorm om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren. Zhineng QiGong is een vorm van QiGong om je hele potentieel te verwezenlijken. De nadruk ligt op het bewegen in combinatie met een ontspannen en gefocuste geest. Het is als het waren een meditatie in beweging.

Bij Zhineng Qigong gaat het niet om het neerzetten van een prestatie of het (kunnen) uitvoeren van inspannende lichaamsbewegingen, maar om meer verbinding te krijgen met ons lichaam door rustige en tegelijk krachtige bewegingsvormen. Het gaat erom dat we onze eigen kern vinden en van daaruit een intense tevredenheid ervaren. Zhineng Qigong zal het zelfhelende vermogen van het lichaam versterken en ons leren om de vreugde te beleven van de stromende energie.

Door het beoefenen van Zhineng Qigong cultiveren en onderhouden we onze energievoorraden. Disbalans en oude informatie die ons niet langer van dienst is, wordt vervangen door nieuwe, harmonische patronen. Bij Zhineng Qigong maken we gebruik van het universele Qiveld, affirmaties en een sterk besef van ons zelfhelende vermogen. De verbinding met langzame bewegingen die onze energiebanen openen, doet ongekende krachten in ons lichaam ontwaken.

Pang$20MingPang Ming is de grondlegger van ZhiNeng QiGong en heeft het Huaxia Zhineng Qigong Centre in China opgericht. In dit centrum werkte men alleen met ZhiNeng QiGong en hij besloot het bewijs te leveren dat zieke mensen hierdoor konden genezen. Hij kon dit doen omdat hij naast zijn jarenlange ervaring met QiGong, ook als Westers arts was afgestudeerd. In 10 jaar bezochten meer dan 300.000 patiënten het centrum en na een maand trainen bleek na een vervolg diagnose dat bij 95% de training effectief is geweest in het herstel. Helaas is het centrum door de overheid gesloten in 2001 i.v.m problemen met Falun Gong.

Inmiddels wordt in China dagelijks (ZhiNeng) QiGong door miljoenen mensen beoefend. Over de hele wereld wordt de heilzame werking van deze bewegingsvorm ook steeds bekender.

levels en oefeningen

ZhiNeng QiGong wordt onderverdeeld in 3 levels. De levels zijn een trapsgewijze logische opbouw.

Level 1 gaat gepaard met bewegingen en een dynamiek tussen de interne en externe Qi. De geest volgt het lichaam en andersom, dus door langzame, doorgaande bewegingen volgens een vast patroon, worden ook gedachten en emoties rustig en volgt ontspanning.

Level 2 gaat ook nog gepaard met bewegingen, maar is de dynamiek vooral naar binnen gericht en zijn de bewegingen wat statischer. Dit vraagt om een hogere ontwikkeling, namelijk in staat zijn om de interne energie in onszelf kunnen beïnvloeden. Er is minder steun vanuit de bewegingen zoals in level 1, het vraagt om hogere vaardigheden vanuit een gedisciplineerde geest.

Level 3 vraagt om een absolute beheersing van de geest en de meditatie voltrekt middels geluiden of juist stilte. Het is een diepe verfijning van energie op het diepste niveau.

Level 1

Versterkt lichaam en geest door de uitwisseling van externe en interne Qi. Lichaamseigen Qi wordt ververst en krachtiger. Je ervaart meer harmonie, vitaliteit, kracht, balans en energie in je leven. Door de uitwisseling met externe Qi en de verbinding met het Qi veld kunnen er snel resultaten behaald worden. In groepsverband zijn de effecten nog krachtiger door verbinding met elkaar via het Qi veld.

3 belangrijke methodes van level 1:

Lift Qi Up and Pour Qi Down methode (Peng Qi Guang Ding Fa)
Dit is de belangrijkste oefening van level 1. De oefening is vooral bedoeld voor de uitwisseling van interne en externe Qi, het uitwisselen van Qi tussen mens en natuur. De oefening bestaat uit voortdurende open en sluit bewegingen en ‘lift Qi Up’, waarin men Qi mee omhoog omhoog neemt, gevolgd door ‘pour Qi down’, waarin de verzamelde Qi van boven naar beneden door het lichaam stroomt en het lichaam als het ware schoon spoelt als een warme Qi douche. De geest focust zich tijdens de openende bewegingen ver weg in het oneindige en tijdens de sluitende bewegingen diep in het lichaam. Omdat Qi de gedachte volgt, ontstaat zo krachtige uitwisseling van interne en externe Qi.

Wallsquat
De wallsquat is het naar beneden en naar boven hurken (squatten) voor een muur. Deze oefening heeft als doel de interne Qi door de het lichaam te pompen en gelijkmatig te verdelen en de wervelkolom, onderrug en enkels soepel te maken.
Er zijn twee varianten als voorbereiding van de wallsquats:
Polesquats: Squat op en neer terwijl je je met gestrekte armen vasthoudt aan een paal (dit kan ook een hek of deurklink zijn).
Partnersquats: Squat op en neer terwijl je je met gestrekte armen vasthoudt aan de polsen van je partner.

Om level 2 van Zhineng Qigong goed te kunnen beoefenen is het belangrijk dat level 1 van de Zhineng Qigong de basis vormt. Rust om te focussen, inlevingsvermogen, vermogen om te visualiseren zijn belangrijke punten tijdens de uitvoering van de bewegingen. Hoe beter de uitvoering hoe makkelijker kan de Qi stromen. Deze vrije Qistroom ondersteunt de bewegingen van de Body and Mind methode waardoor wij sneller met de interne Hunyuan Qi kunnen werken om zo de gewrichten in het lichaam te openen.

Level 2

Body and Mind Method (Xing Shen Zhuang)
Hier werken lichaam en de geest samen en versmelten tot één geheel.
Level 2 is een gesloten vorm.
In level 1 vindt de uitwisseling tussen de interne Qi vanuit het lichaam, met de externe (Hun Yuan) Qi plaats. In level 2 wordt de interne Qi dieper in het lichaam gebracht. Alle gewrichten worden geopend en de spieren en pezen soepeler. De staat van gezondheid bereikt een niveau boven het gemiddelde. Intuïtie en het natuurlijke weten worden krachtiger en daardoor ervaren mensen hun lichaamsreacties bewuster. We stappen af van oude gedragspatronen en gaan over in een staat van creatieve ontwikkeling. We ontvangen nieuwe informatie, die alle levensfuncties steunt. Dit veranderd niet alleen ons zelf, maar ook onze sociaal maatschappelijke leefomgeving. Binnen het lichaam worden de cellen, weefsels, organen en lichaamsvloeistoffen meer met Qi gevoed, zodat er een geleidelijke overgang plaatsvindt naar level 3.

1. Crane’s Neck and Dragons Horn (Hoofd en Nek)
robin8kraanvogelDoel: Openen van het hoofd en het vergroten van de Qi capaciteit van het bovenste dantian en het soepel maken van de nek.

Effect:
Reguleert de Qi stroom in Renmai (conceptievat) en Dumai (gouverneursvat). Traint de hele wervelkolom en maakt de nek soepel, verbetert bloed- en lymfecirculatie in de nek.
Stimuleert de galblaas meridiaan en brengt Qi naar het hoofd en masseert de zenuwen in de wervelkolom. Vermindert duizeligheid, hoofdpijn en zenuwaandoeningen. Is goed voor hoofd, nek, oren, ogen en wervelkolom.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen problemen in de nek 36 verschillende ziekten veroorzaken. Deze oefening is bedoeld om te werken aan de nek en rug en de circulatie van Qi te versterken om het hoofd. De slangachtige bewegingen maken niet alleen de wervelkolom los en strekken de rugwervels, maar masseren ook het ruggenmerg en verhogen de bloedtoevoer naar de wervelkolom. Deze oefeningen zijn zeer goed voor het verbeteren van de functies en structuren in het hoofd (hersenen, bloedvaten en zenuwen), de halswervels en de wervelkolom. Het bevordert de bloed-en lymfe circulatie in de nek en hoofdgebieden. Het is zeer effectief in het behandelen van vertigo, hoofdpijn, tinnitus en afwijkingen van het zenuwstelsel.